MADSPILD Hvor meget mad spilder danskerne egentligt?

Alt for meget, er det korte svar.

Den seneste rapport over madspild udarbejdet af Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet for Fødevarestyrelsen viste i 2021, at madaffald (inkl. madspild) er på 469.449 tons årligt.

Det er ikke alene skidt, der er også en markant stigning i forhold til den foregående rapport fra 2018, der viste, at danskerne havde et madspild på 260.000 tons årligt. Man kan ikke sammenligne de to rapporter 1-1, da der er både madspild og madaffald (bananskræller, æggeskaller og andre ikke spiselige elementer) med i rapporten fra 2021, men det er også ligegyldigt: Mad skal spises, ikke smides ud, og det er vi ikke ret gode til.

Danske husholdninger har et stort spild af mad, og særligt er det familier med børn i hjemmet, som bidrager med at genere mere madspild.

Rapporten afdækker forbrugernes adfærd ved madspild for derigennem at få indsigt i drivkræfterne bag og for at kunne anbefale steder, hvor man kan fjerne potentielle barrierer for at reducere madspild i husstanden.

For det besynderlige er, at vi i meget vid udstrækning er opmærksomme på eget madspild, og at vi som forbrugere gerne bidrager til at reducere madspild, når vi skal planlægge indkøb og opbevare mad, og vi tager gerne en mælk, der er på dato.

Typiske kilder til madspild er madrester på tallerkenen, i madpakker og rester, der har stået ubrugt i køleskabet for længe.

Blandt de barrierer, rapporten har identificeret for at mindske madspild hos forbrugerne, er opfattelsen af, hvad er spiseligt; børns indflydelse – kræsenhed samt subjektivt madspild. Hvor meget spilder jeg egentligt?